Eten in Cuba

Tijdens je vakantie in Cuba krijg je dagelijks te maken met eten. Dit behoort immers tot de eerste levensbehoeftes. Maar wat kun je verwachten op het gebied van eten in Cuba? Wat kun je er wel krijgen en wat niet? Wat zijn de nationale gerechten in Cuba? Kun je behalve Cubaans eten ook nog genieten van buitenlandse keukens op Cuba? Hoe zit het met diëten in Cuba waarbij bijvoorbeeld met allergenen rekening gehouden wordt? Wat kost eten in Cuba? Op deze pagina bieden we antwoord op al deze vragen over eten in Cuba!



De Cubaanse keuken

Eten in Cuba is vrij simpel. Een Cubaanse maaltijd bevat vrijwel altijd rijst en (zwarte) bonen. Daarnaast zijn Cubanen echte vleeseters. Er wordt vooral varken en kip gegeten. Rundvlees zie je ook best veel op de kaart staan, maar wordt niet overal aangeboden. Opvallend is dat kruiden en specerijen niet veel gebruikt worden in Cubaanse gerechten. Het zijn vooral knoflook, uit, zout en peper die als smaakmakers gebruikt worden. Een heerlijk Cubaans gerecht zoals ‘ropa vieja’ lijkt kruidiger, maar dat komt eigenlijk vooral doordat de saus gebaseerd is op paprika. In sommige regio’s van Cuba wordt kokos of kokosolie gebruikt als toevoeging. Vleesliefhebbers komen in Cuba niets te kort. Overal kun je vlees bestellen, hoewel de diversiteit op de kaart soms wel beperkt kan zijn. De porties vlees zijn over het algemeen groter dan wat je in Europa gewend bent. Ook bij gerechten met vis of schaaldieren kun je op vrij grote porties rekenen. Kreeft is veel verkrijgbaar en voor onze begrippen goedkoop. Garnalen worden ook veel gebruikt. Een groot deel van deze garnalen wordt hier in Cuba gekweekt.

Liefhebbers van verse groente die zullen wat minder lyrisch zijn over de Cubaanse keuken. Groente speelt duidelijk een ondergeschikte rol in de maaltijden. De variatie in groente is vrij klein, net als de porties. Dat heeft alles te maken met het vaak vrij schaarse aanbod. Als je al een grotere schaal met groente ziet dan betreft het vaak erwtjes, worteltjes of boontjes die uit een conservenblik of pot komen.

Aardappelen zie je niet zoveel op tafel komen. Vaker zie je de yuca (maniok) die qua structuur redelijk vergelijkbaar is of gebakken banaan geserveerd worden. Frietjes (of patat voor de mensen boven de rivieren) is slechts beperkt beschikbaar en wordt vaker als voorgerecht dan als bijgerecht geserveerd. Mayonaise is daartegenover vaak wel volop verkrijgbaar. Die wordt niet zelden vers klaargemaakt.

Als nagerecht wordt er vooral zoetigheid gegeten. Populair zijn ‘arroz con lecce’ (rijstpudding, vaak met wat kaneel erover) en flan (een soort van caramelpudding). Ook ijs en allerlei soorten koekjes en gebakjes doen het goed in Cuba.

ropa vieja

Lunch

Ga je lunchen in Cuba dan is er vaak de keuze uit hetzelfde menu als voor het avondeten of je kunt een sandwich nemen. Broodjes met ham, kaas, ham en kaas, tonijn of varkensvlees zijn het meest populair. Je kunt meestal zo vanaf een uur of 12 terecht voor de lunch, soms openen de restaurants iets later. Je kunt natuurlijk ook een lekkernij op straat kopen om de honger tussen de middag wat te stillen. Vooral in de oude binnenstad van Havana wordt er aardig wat streetfood en snacks aangeboden.

Lunch: een simpel broodje

Ontbijt

Het ontbijt in Cuba is vaak vrij simpel. Reken op brood of broodjes met als beleg bijvoorbeeld kaas, ham, worst, marmelade (veel dunner dan bij ons) of honing. Ook eieren worden vaak bij het ontbijt gegeten. Denk hierbij aan gekookte eieren, gebakken eieren, omelet of soms roerei. Vooral in hotels zie je vrijwel altijd wel dat er iets van ei aangeboden wordt. In hotels wordt er daarnaast soms ook wel iets van pannenkoekjes, fruit en yoghurt aangeboden.

In de grotere toeristenhotels is het ontbijtbuffet vaak wel wat uitgebreider dan in de kleinere hotels. Wat voor sommige mensen even wennen is, is dat het brood soms wat zoetig van smaak is. Volkorenbrood zul je vrijwel altijd tevergeefs zoeken bij het ontbijt.

Ontbijt

Uit eten in Cuba

Als je uit gaat eten in Cuba dan kun je kiezen uit staatsrestaurants en zogenaamde paladares. De staatsrestaurants zijn (deel)eigendom van de overheid. Hoewel daar zeker ook goede restaurants tussen zitten vinden veel toeristen het eten bij de particuliere restaurants beter en leuker. Deze paladares zijn sinds enkele jaren enorm in opkomst. Sommige kun je gemakkelijk vinden, maar je hebt ook pareltjes van paladares die verscholen liggen in achtertuinen in woonwijken of op dakterrassen in de stad. Laat je daarom goed informeren via internet (bijvoorbeeld Tripadvisor) of een goede reisgids zoals Lonely Planet waar je de leukste paladares vindt. Omdat er met regelmaat nieuwe zaken geopend worden moet je soms ook gewoon op je gevoel en tips van anderen afgaan.

De prijzen kunnen erg uiteen lopen. Reken op 3 tot 10 CUC per persoon voor de lunch en 6 tot 20 CUC voor het diner. In luxueuzere restaurants kan dat nog een stuk hoger oplopen. Handig te weten is dat er vaak nog tien procent bedieningsgeld over de prijzen op de menukaart berekend worden.

Uit eten in Cuba

Buitenlandse gerechten

Wil je eens een keer genieten van buitenlandse keukens? Je hoeft daar op Cuba niet al teveel van te verwachten. Pizza en pasta zijn op redelijk wat plekken te krijgen. Dat komt vooral omdat deze producten simpel te maken zijn met de op het eiland aanwezige ingrediënten. Daarnaast is het vrij goedkoop om een pizza of simpele pasta te maken, waardoor de gerechten ook vrij goedkoop te houden zijn. Cubanen houden over het algemeen wel van de simpele Italiaanse keuken. Naast Italiaans zie je natuurlijk ook dat er Spaanse gerechten te vinden zijn in Cuba. Met name in toeristische steden vind je wel wat plekken waar je tapas en verschillende Spaanse gerechten zoals paella kunt bestellen. Chinese restaurants kun je ook wel wat vinden in Cuba en wat we zelf wel aangenaam vinden zijn de barbecuerestaurants waar je terecht kunt voor aangename steaks maar natuurlijk ook verse kreeft van de grill.

McDonalds, Burger King of PizzaHut?

Heb je trek in een BigMac, een Whopper of een pizzapunt van Pizzahut? Dan zul je daar op Cuba tevergeefs naar zoeken. In Cuba zijn de bekende fastfoodketens (nog?) niet actief. Wie bijvoorbeeld bij McDonalds wil eten tijdens de vakantie die zal een andere bestemming uit moeten zoeken. De vraag is of je ook zou willen dat dergelijke ketens zich in Cuba vestigen. Wij vinden het juist geweldig dat je op de A-locaties in Havana, Trinidad en andere plaatsen niet geconfronteerd wordt met een grote gele M of andere neonreclames die aanduiden dat er een Amerikaanse fastfoodgigant gevestigd is.


Cuba en diëten

Volg je een dieet zoals bijvoorbeeld glutenvrij, lactosevrij of vegetarisch? Dan kan dat op z’n zachtst gezegd knap lastig worden in Cuba. Glutenvrije producten zoals bijvoorbeeld glutenvrij brood of pasta is niet verkrijgbaar in Cuba. Ook volledig glutenvrij koken (dus zonder kruisbesmetting) is in Cuba nog totaal onbekend. Melk en melkproducten komen in Cuba vrijwel altijd van de koe. Lactosevrije melk, yoghurt en andere lactosevrije zuivelproducten zul je tevergeefs zoeken. Mogelijk dat er een enkele uitzondering te vinden is, maar in de regel moet je ervan uitgaan dat zowel glutenvrij alsmede lactosevrij eten in Cuba niet zo eenvoudig is als in veel Westerse landen. Menukaarten waar allergeneninformatie op vermeld staat? Wij hebben ze nog nooit gezien in Cuba. Erg lastig voor bijvoorbeeld mensen met een pinda-allergie of een andere allergie.

Volg je vooral vanuit medische overwegingen een bepaald dieet dan is het raadzaam om de juiste producten uit Nederland mee te nemen naar Cuba, zodat je ter plaatse goed kunt eten. Denk bijvoorbeeld aan bijvoorbeeld rijstwafels, glutenvrije koeken of notenrepen voor wie glutenvrije wil eten in Cuba. Het meenemen van verse producten van dierlijke of plantaardige afkomst zoals vleeswaren, groente en fruit niet toegestaan is zonder ene invoervergunning. Het meebrengen van ingeblikt vlees, geconserveerde groentes of fruit en gepasteuriseerde zuivelproducten is wel toegestaan.

Ook vegetariërs hebben het niet zo gemakkelijk in Cuba. Naast rijst, bonen, brood en eieren vormen vlees en vis belangrijke ingrediënten in de Cubaanse maaltijden. Met uitzondering van vooral de betere restaurants in toeristische gebieden zoals bijvoorbeeld Trinidad, Havana en Varadero is het aanbod van vegetarisch gerechten in restaurants vrij beperkt. Dat komt vooral door gebrek aan groentes, kruiden en vleesvervangende producten.

glutenvrij eten in Cuba

Speenvarken aan het spit

Iets waar Cubanen dol op zijn is ‘lechón asado’ oftewel gegrild speenvarken. De jonge varkens worden langzaam gegaard boven een houtskoolvuur. Dit vuur wordt meestal gemaakt in een grote kuil die in de tuin gegraven worden. Een moment waarop er vooral gegrild speenvarken gegeten wordt is op Oudjaarsdag. Wie door de straten van Cuba rijdt die ziet in menig tuin een varken aan het spit gegaard worden. Oud en Nieuw wordt vooral met familie gevierd waarbij het gegrilde varkentje een belangrijk onderdeel van de viering is.

Speenvarken aan het spit